About

Saskia Frijns (1993) rondde haar bacheloropleiding viool af aan het Conservatorium van Maastricht en haar masteropleiding bij Elisabeth Perry aan het Utrechts Conservatorium. Ook kreeg ze lessen van onder meer Maarten Veeze, Lei Wang, Eszter Haffner, Barbara Doll en Sarah Kapustin. Sinds 2018 volgt Saskia de Master Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht. 

Saskia speelde in onder andere het Metropole Orkest, Het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, Kamerata Zuid, Sinfonia Rotterdam en het Nationaal Jeugdorkest (ook als aanvoerder tweede violen en co-aanvoerder).
Met het Nationaal Jeugdorkest werkte ze samen met onder andere het Residentie Orkest, de Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera.

Als (orkest)musicus werkte Saskia met vele verschillende musici – van  Janine Jansen, Krzyzstof Penderecki, Xian Zhang en Antony Hermus tot Vince Mendoza, funkgitarist Cory Wong, zangeres Sharon Kovacs en trance-vocaliste Susana. Ze werkte mee aan nationale en internationale radio-, cd- en tv-opnames en speelde op festivals als Tomorrowland en Jazz Middelheim.

Sinds 2017 heeft zij een vast kamermuziekensemble, het Florestan Ensemble: een internationaal pianokwintet waarmee ze regelmatig concerten geeft. Ook vormt ze samen met altviolist Bart Folkers het viool-altvioolensemble Duo Stellina, en speelt ze regelmatig samen met zus en pianiste Anne Frijns

Naast haar werk als uitvoerend musicus is Saskia ook actief als viooldocente en producent. Ze gaf enkele jaren les op Muziekschool Kumulus te Maastricht, en onlangs richtte ze haar eigen lespraktijk op in het Centrum van Utrecht: Het Vioolhuis. Daarnaast werkt ze als producent voor Heritage Sinfonietta en het Grachtenfestival Amsterdam. 

Vanaf september 2021 is Saskia lid van de Commissie Bosch’ Cultuursysteem. 

Opleiding

2016 – Bachelor of Music, Conservatorium Maastricht

2018 – Master of Music, HKU Utrechts Conservatorium 

2018-2021 – Master Applied Musicology, Utrecht University 
+ minor Kunst, Cultuur en Maatschappij

Werkervaring

2016-heden – Freelance violiste bij professionele orkesten en ensembles

2016-2018 – Viooldocente bij Muziekschool Kumulus, Maastricht

2018-heden – Eigen vioollespraktijk Het Vioolhuis in Utrecht 

2020-heden – Producent bij Grachtenfestival Amsterdam

2020-heden – Producent bij kamerorkest Heritage Sinfonietta, Roermond 

2021-2024 – Adviseur cultuursubsidies bij Commissie Bosch’ Cultuursysteem